İmplant destekli sabit protezlerde farklı yapıştırma simanlarının çekme dirençlerinin karşılaştırılması - Fehmi Gönüldaş; Derya Öztaş; Deniz Gürsoy Ayalp (Ankara University, 2014)
Amaç: Siman ile yapıştırılan implant destekli sabit protezlerin tutuculuğu üzerinde etkili olan önemli faktörlerden biri, kullanılan yapıştırma simanının tipidir. Sabit protezi yerinden çıkarıcı kuvvetlere karşı yapıştırma simanlarının gösterdiği direnç restorasyonun başarısını direkt etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı; implant destekli sabit protezlerde simante edilebilen sistemlerde klinikte rutin olarak kullanılan üç farklı yapıştırma simanının retantif özelliklerinin birbirleriyle kıyaslanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, klinikte yaygın olarak kullanılan rezin esaslı yapıştırma simanı, cam iyonomer ve çinko fosfat yapıştırma simanları kullanılmıştır. 21 dental implant abutmentı destek ve 21 adet dental implant laboratuvar analoğu kullanılmıştır. Her abutment için ayrı metal kronlar döküm yoluyla elde edilmiştir. Dental implant laboratuvar analogları otopolimerizan akrilik rezin bloklar içerisine gömülmüştür. Bu metal kronları farklı yapıştırma simanlarına göre üç gruba ayrılmıştır. Laboratuvar implant analogları abutmentlarla ve döküm metal kronlarla eşleştirilmiştir. İmplant analogları abutmentlarla birleştirilmiş ve paralelometre yardımıyla akrilik kalıpların merkezine dik şekilde yerleştirilmiştir. Her üç yapıştırma simanı da üretici firmaların tavsiyelerine göre hazırlanmış ve metal kron kopingleri parmak basıncı ile simante edilmiştir. Örnekler 24 saat bekletildikten sonra, universal test cihazı kullanılarak çekme testine tabi tutulmuştur