Szkoła Bractwa Cerkiewnego we Lwowie w polskich badaniach naukowych - Marek Melnyk (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2021)
Artykuł omawia działalność edukacyjną prowadzoną przez prawosławne bractwa we Lwowie w drugiej połowie XVI i XVII wieku. Podstawą analizy są prace wybranych polskich historyków. Zwrócono uwagę na podręczniki historii chrześcijaństwa w Polsce oraz prace monograficzne poświęcone szczegółowym problemom związanym z dziejami Kościoła prawosławnego na ziemiach ruskich państwa polsko-litewskiego w XVI i XVII wieku. Poddano analizie również artykuły, w których pojawia się problem działalności edukacyjnej bractwa lwowskiego.