Aminele biogene și particularităţile clinice, paraclinice ale cancerului endometrial. - Dumitru Sofroni; Lilian Guţu; Neonila Casian; Eugen Ancuţa; Irina Tripac; Nicolae Eşanu; Silvia Halipli (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Cancerul endometrial, precum am demonstrat prin metode complexe moderne (aprecierea cantitativă a ARN-ului mesager, imunohistochimie, microscopie electronică), este o maladie în inițierea şi progresia căreia un rol deosebit le revine aminelor biogene, în special serotoninei şi sistemului serotoninergic. În 72% cazuri de cancer endometrial se apreciază o creştere semnificativă (de zeci de ori) a ARN-ului mesager pentru triptofanhidroxilaza 1, majoritatea cazurilor aparţinând clinic variantei patogenetice hormonal-dependente. În cazurile de nivel redus al ARN-ului mesager pentru triptofanhidroxilaza 1 este crescută frecvenţa variantei autonome, hormonal-independente de dezvoltare a cancerului endometrial. Adenocarcinoamele endometriale cu nivel sporit de ARN mesager pentru triptofanhidroxilaza 1 sunt, de regulă, bine diferenţiate, cu un nivel limitat de infiltrare a peretelui uterin, pe când carcinoamele cu nivel scăzut de ARN mesager pentru această enzimă manifestă particularităţi histologice care denotă comportament agresiv. Imunohistochimic se constată o corelaţie inversă dintre expresia receptorilor estrogenici şi nivelul de triptofanhidroxilază 1 în parenchimul carcinomului endometrial, însă nivelul receptorilor progesteronici corelează nesemnificativ cu expresia enzimei respective..