W podróży z Darwinem... O zwierzęcych historiach w kontekście ludzkiego życia, aktywności i kultury fizycznej - Małgorzata Obrycka (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2022)
Współczesne społeczeństwa coraz częściej przejawiają empatię oraz uczuciową wrażliwość wobec zwierząt. Transformacja tego typu rodzi potrzebę analizy sytuacji zwierząt i ich dobrostanu w kontekście życia człowieka, jego aktywności fizycznej i wykazywanej (bądź nie wykazywanej) empatii. W historii ludzkości zwierzęta były zawsze ważnymi towarzyszami człowieka, także w odniesieniu do wszelkich form aktywności poznawczej, jak również sportowej. Mając powyższe na uwadze celem niniejszego artykułu jest analiza historycznych uwarunkowań szeroko rozumianej aktywności człowieka z udziałem zwierząt. Tłem analiz uczyniono historię najsłynniejszej podróży, mającej miejsce w XIX wieku, której uczestnikiem był brytyjski przyrodnik i geolog Karol Darwin. Ekspedycja ta jest nośnikiem wielu komunikatów oraz sprawozdań na temat człowieczeństwa, aktywności fizycznej, jak również naszej ludzkiej wrażliwości. Jest to także potężny zasób wiedzy, który może pomóc nam odpowiedzieć na pytanie badawcze o to, na ile obecnie w czasach rozwoju wiedzy z zakresu inteligencji, emocji oraz zachowań społecznych, stosownym jest wykorzystywanie zwierząt do psycho-fizycznego rozwoju ludzi. Rozpoznanie tego typu niesie ze sobą cały bagaż informacji i wskazówek o tym, co nam jako ludziom przynosi chlubę, co nas dyskredytuje, a co może stanowić inspirację uwzględniając nasze dzisiejsze możliwości.