TUTUM ÖLÇEĞİ HAZIRLAMADA NİTEL VE NİCEL ADIMLAR - Mahire Okcay Çam; Leyla Baysan-arabacı (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2010)
Hemşirelik araştırmalarında, tutum belirlemede sıklıkla yurt dışında geliştirilen ve Türkçe uyarlaması yapılan araçlar kullanılmaktadır. Bu sonucunoluşmasında, ölçme aracı geliştirme konusunda literatürde çok fazla bilgiyer almaması, bu konudaki bilgilerin henüz çok yeni olması ve hemşire araştırmacıların bu konuda yeterli ve kapsamlı bilgi sahibi olmamaları etkili olmaktadır. Ancak, farklı kültürlerde geliştirilen araçlar, toplumsal norm, değer ve bakış açımızı tam olarak yansıtamamaktadır. Özellikle de kültürdenyoğun bir şekilde etkilenen tutumu belirlemeye yönelik araçlar değerlendirmelerde sınırlılıklar yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, kültürelyapımıza uygun ölçme araçları geliştirme gerekliliği doğmaktadır. Bir ölçmearacı geliştirme, belirli süreçleri gerektirir ve ölçme aracının belirli özelliklere sahip olması gerekir. Ölçme aracı geliştirme çalışmaları, genellikle niteliksel veya niceliksel olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Bir ölçeğin hem niteliksel hem de niceliksel adımlar kullanılarak oluşturulması,daha kuvvetli psikometrik özelliklere sahip ölçme araçlarının geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bir ölçme aracında olması gereken özelliklerin belli başlıları ise; geçerlik ve güvenirliktir. Bu makalenin amacı, bir tutum ölçeği hazırlamada niteliksel ve niceliksel adımlar konusunda bilgi vermektir