Stresul psihologic și anxietatea în pancreatita cronică asociată cu comorbidități gastroduodenale - Violeta Ucraințeva (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Evaluarea nivelului de stres psihologic și a anxietății la pacienți cu pancreatită cronică și comorbiditățile gastroduodenale. Studiul a fost realizat pe un lot de 52 pacienţi (32 de gen feminin și 20 de gen masculin), diagnosticați cu pancreatita cronică cu insuficiența funcției exocrine în acutizare. Diagnosticul a fost stabilit prin metode neinvazive (anamneza, datele obiective, ecografia abdominala, fibrogastroduodenoscopia, examen de laborator). Evaluarea nivelului de stres psihologic a fost efectuată prin chestionarea PSM-25 și evaluarea anxietății prin chestionarul S.T.A.I. formele X1 și X2. Studiul a fost efectuat în perioada anilor 2017-2019. S-au evaluat nivelul de stres, anxietate și prezența schimbărilor endoscopice gastroduodenale la pacienți cu pancreatita cronică cu insuficiența funcției exocrine. Se presupune impactul stresului și prezenței anxietății asupra dezvoltării comorbidităților gastroduodenale la pacienți diagnosticați cu pancreatita cronică cu insuficiența funcției exocrine în acutizare.