TEKRARLAYAN AFTÖZ ÜLSERASYONLAR VE TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR - Bora Ozden; Feyza Otan Ozden; Umut Tunga (Cumhuriyet University, 2011)
Tekrarlayan aftöz ülserler (TAÜ) en sık rastlanılan ağız mukozası hastalıklarından biridir ve toplumun yaklaşık %25'ini etkilemektedir. Tipik olarak tekrarlayan, sığ ve eritematöz bir hale ile çevrili, oldukça ağrılı ülserler ile karakterizedir. Lokal ve sistemik koşullar ile genetik, immünolojik ve mikrobiyal faktörler olası etiyolojik faktörler arasında gösterilmiş olmakla beraber, kesin bir etiyolojik faktörden söz edilememektedir. TAÜ tedavisi amacıyla çeşitli immün modülatörler, topikal ve sistemik steroidler, topikal analjezikler, topikal antibiyotikler ve çeşitli kaplayıcı ajanların başarılı bir şekilde uygulandığı gösterilmiş olmasına rağmen tekrarları önlemek mümkün olmamıştır. Bu makalede tekrarlayan aftöz ülserlerin etiyolojisi, klinik görünümü, ayırd edici özellikleri ve tedavi seçenekleri ele alınmıştır