Prezentarea generală a indicațiilor și contraindicațiilor pentru transplantul hepatic - Victor Pîrvu; Adrian Hotineanu; Natalia Taran; Grigore Ivancov; Inesa Toacă; Diana Buga; Angela Peltec (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Transplantul hepatic este singura opțiune definitivă de tratament pentru pacienții cu insuficiență hepatică acută sau cronică ireversibilă. În ultimele patru decenii, transplantul de ficat s-a dezvoltat dintr-o abordare experimentală, cu o mortalitate foarte ridicată, până la o procedură aproape de rutină, cu rate bune de supraviețuire pe termen scurt și lung. În acest articol am avut ca scop scoaterea în evidență a principalelor indicații și contraindicații actualizate privind transplantul hepatic. Este arătat modul în care evaluarea unui candidat și listarea pentru transplant trebuie efectuată într-un cadru multidisciplinar. Includerea în lista de așteptare, timpul și alocarea de organe sunt factori cruciali pentru a obține rezultate bune pentru recipient pe de o parte dar și selectarea corespunzătoare a donatorilor în moarte cerebrală pe de altă parte. Transplantul hepatic de la donator în viață este din ce în ce mai solicitat cu creșterea vădită a numărului de pacienți pe listele de așteptare în întreaga lume.