REZULTATELE PRELIMINARE ALE STUDIULUI CAP (CUNOȘTINȚE, ATITUDINI ȘI PRACTICI) ALE MEDICILOR REFERITOR LA MANAGEMENTUL TULBURĂRILOR COGNITIVE MAJORE ÎN REPUBLICA MOLDOVA - Oxana GROSU; Ioana CALIGA; Ghenadie CARAUȘU; Ion MOLDOVANU; Lilia ROTARU (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Managementul unui pacient cu tulburări cognitive este o provocare. Se identifică bariere iar medicii au atitudini și practici diferite la acest subiect. Scopul cercetării - analiza cunoștințelor, atitudinilor și practicilor medicilor referitor la managementul tulburărilor cognitive în Republica Moldova. Material și metodă: Cercetare descriptivă tip sondaj online. Au participat medici neurologi, psihiatri, medici de familie, psihologi, psihoterapeuți. Chestionarul a inclus 24 de întrebări cu compliment simplu și multiplu. Timpul mediu de completare - 15 minute. Sunt analizate primele 3 luni de la lansarea cercetării. Rezultate: Au fost validate 122 de chestionare, 45.9% medici neurologi, 25.4% psihiatri, 13.1% medici de familie, 9 % psihologi, 1.6% psihologi clinicieni. Din probleme este menționată lipsa serviciilor de suport social pentru pacienți sau familie (54.1%), lipsa unui ghid/protocol (50.8%), lipsa colaborării interdisciplinare (47.5%), probleme în comunicarea cu pacientul (45.9%),  dificultăți în stabilirea diagnosticului (36.1 %), în comunicarea cu rudele și îngrijitorul (30.3%), în tratamentul comorbidităților (29.5%), în elaborarea planului de tratament (28.7%) și 0.8%- financiar. O parte din respondenți (38.5%) consideră că acești  pacienți consumă timp, emoții și resurse iar 13.9 % menționează că sunt o povară pentru sistemul de sănătate. Concluzie: Pentru îmbunătățirea cunoștințelor, atitudinii și practicilor medicilor implicați în managementul pacienților cu  tulburări cognitive este imperativă elaborarea și implementarea unui program național pentru tulburări cognitiv