Nástroj zjišťující epistemická přesvědčení učitelů v kontextu výuky historie - Jaroslav Říčan; Ondřej Pešout; Vilém Zábranský (Charles University, 2022)
Předkládaná výzkumná studie je zaměřena na měření epistemických přesvědčení praktikujících učitelů a studentů učitelství v kontextu výuky historie. Cílem šetření bylo přezkoumat faktorovou strukturu přeloženého nástroje Beliefs about History Questionnaire (BHQ) adaptovaného na české prostředí. Nástroj vychází z rámců historického myšlení podpořených kognitivními výzkumy zasazenými do sociálně konstruktivistického přístupu a výzkumů explicitně usouvztažňujících problematiku epistemických přesvědčení (vývojové modely) ve vyučování dějepisu, historie a vlastivědy. Z výsledků vyplývá, že teoreticky navržené dimenze dotazníku BHQ tvoří psychometricky samostatné faktory. Nástroj dobře rozlišuje dimenze subjektivistického a kriteriálního přístupu k povaze historických znalostí. Naopak dimenze napodobujícího přístupu nedisponuje přesvědčivými psychometrickými vlastnostmi. Zjištěné závěry je třeba interpretovat vzhledem k vybrané populaci. Výsledky jsou diskutovány ve vztahu se zahraničními výzkumy jak v doménově obecném kontextu výzkumů epistemických přesvědčení, tak i v doménově specifickém. Na základě uvedených výsledků jsou navrženy potenciální možnosti optimalizace nástroje, především položková úprava napodobujícího přístupu, a potenciální možnosti dalších výzkumných směřování. Modifikovaný nástroj disponuje potenciálem k uplatnění jak v pregraduální přípravě studentů učitelství historie (včetně dějepisu a vlastivědy), tak i učitelů z praxe. Na základě předložených výsledků empirického šetření a kontextu výzkumů zahraniční provenience autoři této studie diskutují význam epistemických přesvědčení napříč vzdělávacími stupni.