RESEARCHES ON REDESIGNING THE MANAGEMENT SYSTEM IN SPORTS ORGANIZATIONS (NOTE II) - Gheorghe Gabriel CUCUI; Ionela Alina CUCUI (Cluj University Press, 2018)
Management is an ensemble of a methodological, decisional, informational, organizational nature that allows its approach as a system. Management finds no reason to be outside the organization, and the organization cannot run without management. In diagnosing the activity of a sports organization, it is undoubtedly necessary to use the methodological advantage of the systemic approach. From the point of view of the management of sports organizations, the system approach addresses the functioning of the whole and the parts, the relationships between the leading and the leading system and the dialectical link between the organization's systems, the organizational environment and the goal orientation. Physical, informational and psychological transformations take place within sports organizations. These are found in the organization's external environment, and are input inputs into the organization's system. In order for these transformations to take place, sports organizations must have the ability to act / react through its resources and through efficient working methods, and the result of these transformations is the output streams of the organization's system. The organization must also have the capacity to maintain and evolve under the impact of external environment demands and to adapt / re-adapt to exchanges within the internal environment. REZUMAT. Cercetări privind reproiectarea sistemului de management în cadrul organizațiilor sportive (II). Managementul este un ansamblu de natură metodologică, decizională, informaţională, organizatorică ce permite abordarea sa ca și sistem. Managementul nu-şi găseşte raţiunea de a fi în afara organizaţiei, iar organizaţia nu poate funcţiona fără management. În diagnosticarea activităţii unei organizaţii sportive se impune, fără îndoială, utilizarea avantajului metodologic al abordării sistemice. Prin prisma managementului organizaţiilor sportive abordarea sistemică vizează funcţionarea întregului şi a părţilor, relaţiile dintre sistemul conducător şi cel condus şi legătura dialectică dintre sistemele organizaţiei, mediul organizaţional şi orientarea către scop. În cadrul organizaţiilor sportive au loc transformări de natură fizică, informaţională şi psihologică. Acestea se regăsesc în mediul extern al organizaţiei constituind fluxuri de intrare "input-uri" în sistemul organizaţiei. Pentru ca aceste transformări să aibă loc organizaţiile sportive trebuie să dispună de capacitatea de a acţiona/reacţiona prin intermediul resurselor sale şi prin metode de lucru eficiente iar rezultatul acestor transformări reprezintă fluxurile de ieşire "output-uri" ale sistemului organizaţiei. Organizaţia trebuie să aibă totodată capacitatea de a se menţine şi evolua sub impactul solicitărilor mediului extern şi de a se adapta/readapta la schimburile din cadrul mediului intern. Cuvinte cheie: management, organizație sportive, strategie.