LABORATUVAR ÇALIŞANLARINDA İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK: SAKARYA ve VAN ÖRNEKLEMİ - Tuba Batur; Fatma Özdemir; Mehmet Ramazan Şekeroğlu; Selin Tunalı Çokluk; Engin Karakeçe; Erdem Çokluk (Sakarya University, 2020)
Özet Amaç: Çalışmanın amacı, laboratuvar çalışanlarında mesleki tükenmişlik ve iş doyumu düzeylerini incelemektir.  Yöntem: Bu amaçla laboratuvarlarda çalışan ve katılımcı olmayı kabul eden toplam 118 (85 Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi laboratuvarları ve 33 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi laboratuvarları) laboratuvar çalışanına anket uygulandı.  Bulgular: Laboratuvar çalışanlarında MİDÖ değerlerinin ortalaması nötr puan olan 60'ın üzerindedir. Bu da iş doyumunun olduğunu göstermektedir. Maslach'ın tükenmişlik alt boyutları incelendiğinde ise; her üç alt boyut için de tükenmişlik düşük düzey aralığında tespit edildi.   Sonuç: Katılımcıların çalışma koşullarında olumsuz olarak nitelendirdiği özellikler tespit edilip iyileştirilmelidir. Ayrıca memnuniyetin arttırılması için de sosyal destek programlarının geliştirilip düzenli olarak uygulanması; laboratuvar personelinin tükenmişlik durumlarının iyileştirilmesi, iş doyumunun arttırılması, iş verimliliklerinin ve başarılarının arttırılması yönünden oldukça önemlidir.