Losy wojenne olimpijczyka, reprezentanta Polski w hokeju na lodzie Stefana Csoricha - Małgorzata Jacko (Jan Długosz University in Częstochowa, 2021)
Celem artykułu jest ukazanie losów wojennych Stefana Csoricha, zasłużonego olimpijczyka w hokeju na lodzie. Urodził się w Nowym Sączu 25 września 1921 r. Wychowywał się w Krynicy Zdrój na ulicy Lipowej 422. Nazwisko (jak zapisał Stefan we wspomnieniach) zawdzięcza węgierskiemu przodkowi, który podczas zaboru austriackiego budował mosty oraz wiadukty kolejowe na terenie Galicji. Tu poznał przyszłą żonę i osiedlił się w Krynicy Zdroju. Do wybuchu II wojny światowej zdążył ukończyć miejscową szkołę podstawową, rozpocząć naukę w nowo otwartym, prywatnym gimnazjum i liceum (dra Romana Molędy). Po Mistrzostwach Świata w hokeju na lodzie w 1931 r., zorganizowanych w Krynicy, rozpoczął swoją przygodę z tą dyscypliną sportową. Świetnie zapowiadającą się karierę zawodniczą przerwała wojna. Był uczestnikiem kampanii wrześniowej 1939 r. W wyniku zawieruchy wojennej był między innymi we Francji, Szwajcarii i Anglii. Po wojnie w 1946 r. wrócił do Polski, do rodzinnego miasta. Tam kontynuował swoją dalszą karierę sportową w hokeju na lodzie. Wystąpił 52 razy w reprezentacji Polski (1946-1957). Był strzelcem 34 bramek. Uczestniczył w Mistrzostwach Świata w 1947 r. w Pradze (gdzie zdobył tytuł króla strzelców), w 1955 r. w Republice Federalnej Niemiec oraz w 1957 r. w Moskwie. Był na Igrzyskach Olimpijskich w 1948 r. w St. Moritz i w 1952 r. w Oslo. Na Igrzyska Olimpijskie w 1956 r. w Cortina dʼAmpezzo nie otrzymał paszportu z przyczyn politycznych. Zmarł 15 lipca 2008 r. i został pochowany w Krynicy Zdrój.