Multiple Sklerozun Kadının Cinsel Yaşamı Üzerine Etkisi - Melike Dişsiz; Nezihe Kızılkaya-beji; Ümran Yeşiltepe-oskay (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Bu çalışma multiple sklerozun MS kadının cinsel yaşamı üzerine etkisini belirlemek amacıyla planlandı.Yöntem: Olgu-kontrol olarak planlanan çalışmada olgu grubunu;Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Demyelinizan Hastalıklar MS Polikliniğine 29 Ocak-29 Temmuz 2010 tarihleri arasında başvuran MS tanısı konmuş. psikiyatrikhastalığı olmayan. bilişsel fonksiyonları veri toplama araçlarını doldurmaya uygun. cinsel yönden aktif 59 kadın oluşturdu. Kontrol grubuna ise; aynı hastanenin farklı bölümlerine başvurmuş hasta yakını89 sağlıklı kadın alındı. Çalışmada katılımcıların kişisel özelliklerineilişkin verileri toplamak için araştırmacılar tarafından geliştirilengörüşme formu. yeti yitimini değerlendirmek için Genişletilmiş Özürlülük Durum Skalası EDSS . kadının cinsel işlevini değerlendirmekiçin Kadın Cinsel Fonksiyon Endeksi FSFI uygulandı. Veriler SPSS13.0 paket programı kullanılarak analiz edildi.Bulgular: MS'li kadınların yaş ortalaması 36.06±6.64. kontrol grubunun ise 34.87±6.23 p>0.05 idi. Olgu grubunun ortalama hastalıksüresi 6.79±0.68 yıl. ortalama tedavi süresi 6.30±0.68 yıl olarak saptandı. MS'li kadınların %83.1'inde FSFI ölçeği kesme puanına göre