Ağız içi candida enfeksiyonları ve tedavisi - Nilsun Bağış; Şivge Kurgan; Canan Önder (Ankara University, 2014)
İnsan immün sistemindeki bozulma sonucu candida enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Ağız içi candidal enfeksiyonlar olarak tanımlanan oral candidosis tablosu, sıklıkla konak ve konağa bağlı lokal ya da sistemik durumlara bağlı olarak gelişir. Lokal faktörler, tükrük akışının azalması, zayıf oral hijyen, protez kullanımı olarak sayılabilirken; endokrin hastalıklar, beslenme bozuklukları, HIV enfeksiyonu gibi durumlar candidal enfeksiyona yol açan sistemik faktörler arasındadır. Oral candidosis sıklıkla lokal faktörlere bağlı, daha nadiren de sistemik nedenli ortaya çıkar. Bu derlemede, candidal enfeksiyon açısından predispozan faktörler, klinik görünüm, teşhis ve tedavi yaklaşımları tartışılmıştır