Ligaturarea endoscopică în tratamentul și profilaxia hemoragiilor variceale la pacientul cirotic - Liuba Strelţov; Romeo Gaidău; Sergiu Revencu; Andrei Sângereanu; Valentin Mustea; Ion Băbălău; Loretta Eșanu (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Este prezentată analiza experienței tratamentului prin ligaturare endoscopică a varicelor esofagiene la 98 pacienți cu ciroză hepatică de diversă etiologie, trataţi în SC "Sf. Arh. Mihail" în perioada 2007 - 2018. Procedura de ligaturare a fost practicată de urgență la 16 pacienți (17%) cu hemoragii active, sau recent stopate și în mod planificat la 82 pacienți (83%) cu scopul profilaxiei recurențelor hemoragice. S-a stabilit eficiența procedurii în stoparea primară a hemoragiei active din varice esofagiene (4 cazuri) cu recurență hemoragică într-un singur caz (25%). A fost demonstrată eficacitatea profilaxiei precoce în hemoragiile recent stopate (12 cazuri), recidiva hemoragică în primele 20 zile după procedură absentă. Decesul a 2 pacienți din această serie a fost cauzat de decompensarea funcției hepatice cu instalare de sindrom MODS. A fost demonstrată efectivitatea intervenției în tratamentul profilactic de prevenire a primului episod de hemoragie 45cazuri (54,8%) și prevenirea recurenței hemoragiilor la distanță 37 pacienți (45,2%). Rezultatele a 106 ședințe endoscopice de ligaturare la 82 bolnavi în asociere cu utilizarea BBNS au demonstrat lipsa episoadelor hemoragice la o distanță de 12 luni.