НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Олександр ТОРІЧНИЙ; Олена АНДРОЩУК (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2023)
Наведено науково-теоретичну обумовленість науково-дослідницької компетентності майбутніх офіцерів-прикордонників, що розглянута в контексті аналізу сутності ключових понять: "науково-дослідницька компетенція" і "науково-дослідницька компетентність". Науково-дослідницьку компетентність майбутніх офіцерів-прикордонників визначено як інтегративну якість особистості, щопоєднує в собі знання, уміння, здатність до опанування сучасних технологій проєктування й організації наукового дослідження на основі компетентнісного підходу до вирішення проблем професійної діяльності; сформованість особистісно значущих якостей фахівця; здатність до визначення цілей, завдань, стратегії професійної діяльності; готовність використовувати результати наукових досліджень для забезпечення ефективності власної професійної діяльності; здатність до вирішення професійних завдань шляхом розуміння фундаментальних засад військово-професійної діяльності. На підставі певного змісту науково-дослідницької діяльності курсантів (проєктувальної, інформаційної, аналітичної, практичної) виокремлено компоненти науково-дослідницької компетентності майбутніх офіцерів-прикордонників: мотиваційно-ціннісний, інтелектуальний, конструктивно-проєктивний, організаційно-комунікативний, інформаційний та рефлексивний. При цьому самостійна діяльність курсантів щодо освоєння дослідницьких умінь та навичок, активізована дослідницьким підходом у навчанні, сприяє формуванню науково-дослідницької компетентності майбутніх офіцерів-прикордонників. Визначальними у формуванні дослідницьких умінь курсантів є методика й організація їхньої навчально-пізнавальної та науково-дослідницької діяльності, реалізація якої здійснюється у кілька етапів: орієнтаційно-дослідницький; організаційно-дослідницький; науково-дослідницький.