مدلسازی عددی پخش و انتقال پلوم مونوکسید کربن در داخل ساختمان در شرایط ساکن - عادله عبدی; عزیر عابسی; احسان خواصی (Mashhad University of Medical Sciences, 2022)
زمینه و هدف: بیش از 90 درصد زندگی افراد در محیط های داخل ساختمان سپری می شود و آلودگی هوای داخل ساختمان عامل سالانه بیش از 2/2 میلیون مرگ و میر در سطح جهان است. بر خلاف تصورات رایج مردم، خطرات ناشی از آلاینده‌ها در مکان‌های بسته بیشتر از محیط های باز است. در این مطالعه هدف بررسی توانایی کامپیوتر در شبیه‌سازی رفتار جریان در فضای داخل ساختمان و ارزیابی امکان ارضای استانداردهای موجود است.مواد و روش‌ها: الگوی جریان و نحوه اختلاط و رقیق سازی پلوم از طریق توسعه یک حلگر در نرم افزار متن ‌باز اوپن فوم مورد بررسی قرار گرفته و نتایج با مشاهدات آزمایشگاهی مورد مقایسه قرار گرفته است. یافته ها: به علت شناوری مثبت پلوم مونوکسیدکربن، جریان ورودی از کف ساختمان، پس از صعود و پخش در فضای داخلی کارگاه، نهایتا از پنجره سقفی آن به خارج هدایت می‌گردد. به این ترتیب مشاهده شده است که در شرایط عدم وجود بازشوهای جانبی، میزان غلظت مونوکسیدکربن در ارتفاع تنفسی کارگران در مدلهای مختلف مورد آزمون، به حد بسیار خطرناک (>ppm 100) می‌رسد. نتیجه گیری: در این مطالعه غلظت آلاینده مونوکسیدکربن در فضای داخلی ساختمان بسیار فراتر از حداکثر مقدار مجاز توصیه شده در استانداردهای موجود برآورد گردیده است. بررسی غلظت آلودگی در فضای داخلی کارگاه بیانگر عدم کفایت تهویه طبیعی برای شرایط حاضر و لزوم استفاده از روش‌های مکانیکی جهت کاهش غلظت بالای آلودگی تا سطح استاندارد تنفسی افراد شاغل در آن است.