Edytorial: Oswajanie obcości - Irmina Rostek; Agnieszka Szewczyk-Zakrzewska (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2023)
Pierwszy tegoroczny numer "Horyzontów Wychowania" zaplanowany został na marzec 2023 r. Mijają właśnie trzy  lata od wybuchu pandemii Covid-19 i rok od wybuchu wojny w Ukrainie. Zapraszając do publikowania w tym numerze wyszliśmy z założenia, że zmiany cywilizacyjno-społeczne, których jesteśmy świadkami, w szczególny sposób skłaniają do refleksji nad doświadczeniem spotkania z nowym, nieznanym, obcym. Chcieliśmy przyjrzeć się konsekwencjom tego spotkania, z jednej strony  negatywnym - w postaci konfliktów i uprzedzeń, z drugiej jednak pozytywnym, ujawniającym się w empatii, zaangażowaniu i otwartości.