تأثیر برنامه توانمندسازی خانواده بر تبعیت از رژیم درمانی بیماران مبتلا به سکته مغزی: کارآزمایی بالینی غیرتصادفی - ناهید دهقان نیری; سپیده محمدی; شادان پدرام رازی; تاج محمد ارازی; انوشیروان کاظم نژاد (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: عوارض فراوان جسمی و روحی در بیماران مبتلا به سکته مغزی و طولانی بودن فرایند درمان، لزوم مشارکت خانواده را به عنوان  مراقبین اصلی بیماران در منزل میطلبد. با این حال، به دلایل متعددی نظیر عدم دریافت حمایت کافی از سوی کارکنان بخش درمان، خانوادهها در اجرای برنامههای مراقبتی با نارساییهای بسیاری مواجه هستند. هدف: تعیین تأثیر برنامه توانمندسازی خانواده بر تبعیت از رژیم درمانی بیماران مبتلا به سکته مغزی. روش: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی غیرتصادفی با طرح فقط پس‌آزمون است؛ که در سال 92-1391 در دو بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران بر روی بیماران مبتلا به سکته مغزی و مراقبین اصلی آن‌ها در دو گروه مداخله (30 نفر) و شاهد (30 نفر) انجام شد. برای گروه مداخله برنامه توانمندسازی خانواده که شامل نیازسنجی، آموزش، پیگیری و ارجاع بود اجرا شد و گروه شاهد برنامه معمول بیمارستان را دریافت کردند. روش جمعآوری دادهها خودگزارشی با استفاده از ابزار محقق‌ساخته تبعیت از رژیم درمانی بود. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 5/11 و آزمونهای آماری دقیق فیشر،مجذورکای و تیمستقل تجزیه و تحلیل شد. یافته‌ها:  متوسط سن بیماران در گروه مداخله 7/7±6/70 سال و در گروه شاهد 0/1±8/68 سال بود. آزمون آماری تی‌مستقل تفاوت آماری معنی‌داری از لحاظ نمرات تبعیت از رژیم درمانی در هر سه زمینه در دو گروه نشان داد (001/0P