گرگرفتگی ناشی از یائسگی و طب گیاهی در ایران: یک مرور سیستماتیک - زهرا کریمیان; افسانه کرامت (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: روی آوردن به درمان های جایگزین و تکمیلی در زمینه یائسگی و مشکلات آن با توجه به عوارض شناخته شده داروهای هورمونی و شیمیایی تا حدودی گسترش یافته است. مطالعه حاضر با عنوان مروری سیستماتیک بر درمان های گیاهی جهت درمان گرگرفتگی ناشی از یائسگی در ایران انجام شد که هدف از آن، تحلیل کارآزمایی های بالینی در این زمینه و خلاصه کردن آن ها می باشد. روش کار: در این مطالعه جستجو در بانک های اطلاعاتی SID، IranMedex، IranDoc، Magiran و مجلات داروهای گیاهی انجام گرفت، همچنین مقالات از ابتدای سال 2000 تا سال 2013 مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت ارزیابی مقالات از معیار جداد استفاده شد. مقالاتی که بر اساس این معیار نمره 3 یا بیشتر را گرفتند، وارد مطالعه شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کیفی صورت گرفت. یافته ها: در این مطالعه 27 کارآزمایی بالینی بررسی شد که 22 مورد آن ها بر اساس معیار جداد، نمره 3 یا بیشتر را گرفتند. در این بررسی 6 مقاله در مورد سویا، 4 مقاله در زمینه پنج انگشتی، 3 مقاله شیرین بیان، 2 مقاله شنبلیله، 1 مقاله گل ساعتی، 1 مقاله سنبل الطیب، 1مقاله دانه کتان، 1 مقاله مریم گلی، 1 مقاله چای شمعدانی، 1 مقاله بادیان، 1 مقاله مانئه، 1 مقاله شبدر قرمز، 1 مقاله کوهوش سیاه و 2 مقاله در زمینه گیاه گل راعی انجام شده بود. در نهایت به دلیل ناهمگونی طول مدت مطالعات، دوزها و محصولات خاص، امکان انجام متاآنالیز در این مطالعه نبود. نتیجه گیری: مقالات نوشته شده در این زمینه در ایران بسیار متنوع می باشد. هرچند مقالات متعدد و با اعتبار بالا در زمینه سویا نوشته شد و همگی نشان دهنده اثربخشی این گیاه می باشد، به نظر می رسد می توان سویا را در درمان علائم یائسگی پیشنهاد کرد.