EARLY IDENTIFICATION OF AUTISM SPECTRUM DISORDERS: CLINICAL UTILITY OF ADOS - 2 FOR EARLY INTERVENTION SERVICES - USM ADMIN (Moldova State University, 2018)
IDENTIFICAREA PRECOCE A TULBURĂRILOR DE SPECTRU AUTISM: UTILITATEA CLINICĂ A ADOS - 2 PENTRU SERVICIILE DE INTERVENȚIE RAPIDĂ Identificarea precoce a întârzierilor de dezvoltare este un principiu-cheie în serviciile de intervenție timpurie care asigură procedura optimă și cea mai necesară de sprijin pentru copiii expuși riscului de TSA (Tulburări din spectru autism). Programul de Observație pentru Diagnosticul Autismului, ediția a 2-a (ADOS-2) este un instrument de diagnostic care face parte din instrumentele standardizate și recomandate pentru evaluarea tulburărilor de spectru autism (TSA). Utilitatea ADOS-2, constă în faptul că oferă posibilitatea clinicienilor și familiilor de a începe prestarea servicii- lor de intervenție timpurie cu un accent special pe terapia comportamentală și ocupațională pentru a stimula dezvoltarea timpurie a copilului în funcție de nevoile sale specifice. Prezentul articol descrie rezultatele inițiale obținute în urma evaluărilor inițiale și repetate cu ajutorul ADOS-2 pentru 30 de copii în vârstă de 12-36 de luni cu copii cu tulburări de dezvoltare și copii care au fost evaluați la Centrul de intervenție timpurie Voinicel din cauza riscului pentru tulburări de spectru autism. Toți copiii sunt expuși riscului crescut de ASD prin rezultatele M-CHAT. Rezultatele confirmă rele- vanța evaluării inițiale pentru a determina nivelul de severitate a autismului după o evaluare repetată. Cuvinte-cheie: programul de observație pentru diagnosticul autismului, tulburări de spectru de autism, scor de gravitate calibrat, servicii de intervenție timpurie, M-CHAT, tulburări de dezvoltare