Dental implantların biyomekaniği ve sonlu elemanlar stres analiz yöntemi uygulamaları - Emel Soykan; Gürcan Eskitaşçıoğlu; Elif Ünsal; Nilsun Bağış (Ankara University, 2013)
ømplantÕn çi÷neme kuvetlerine karúÕ koymasÕ ve bu kuvvetleri protez-implant ve kemik sisteminde mekanik dengeyi sa÷layacak úekilde iletmesi implantÕn uzun dönem baúarÕsÕnda önemli rol oynar. ømplantlara etki eden kuvvetler çi÷neme sisteminin ve protetik materyallerin biyomekanik özelliklerinden etkilenir. Çi÷neme kaslarÕnÕn uyguladÕ÷Õ çi÷neme kuvvetleri çene kemiklerine iletilirken canlÕ dokularÕn fizyolojik limitler içinde etkilenmesi ve aúÕrÕ streslerin oluúmamasÕ için iletim yolarÕnda diúler, kökleri ve periodonsiyumlarÕ, protez materyalleri, implant ortaya çÕkacak stresin belirlenmesi gerekir. Kemik, diú gibi biyolojik malzemelerde stres analizini gerçekleútirmek güç oldu÷undan modelinin hazÕrlanarak analiz edilmesi gerekir. Sonlu elemanlar stres analiz yöntemi, implantlardaki streslerin de÷erlendirilmesinde kullanÕlan teorik yöntemlerden biridir. ømplantlarda uygulanan stres analiz çalÕúmalarÕ, klinsyenin tedavi seçenekleri açÕsÕndan yönlendirici olacak ve uzun dönem baúarÕ oranÕnÕ arÕracaktÕr.