Chrystus na Górze Oliwnej op.85 Ludwiga van Beethovena. Próba introspekcji (część II) - Marek Dudek (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Ludwig van Beethoven, znany w kręgach muzycznych głównie z dorobku instrumentalnego, żywo interesował się twórczością wokalno-instrumentalną. Studiując dokonania swoich poprzedników, mistrzów baroku i klasycyzmu, starał się zrozumieć relację między tekstem a muzyką. Pierwszym studium Klangrede okazało się oratorium Chrystus na Górze Oliwnej op.85 do libretta F.X. Hubera. Wiedeńscy melomani, podobnie jak sam kompozytor, nie byli z utworu zadowoleni. Po gruntownych przeróbkach w 1804 i 1811 roku, w trakcie których Beethoven przeszczepił wiele elementów z opery Fidelio, ostatecznie dzieło nie okazało się zadowalające.