OPTIMIZING THE PHYSICAL EDUCATION LESSONS FOR HARMONIOUS PHYSICAL DEVELOPMENT AT FOURTH GRADE STUDENTS THROUGH DYNAMIC GAMES - Cosmin PRODEA; Nora Frida BLAGA (Cluj University Press, 2020)
Education begins in the moment we are born and continues our entire lives having a crucial part during our school period. This a very important period of time because it is when a child develops forms itself and learns to be conscious that everything contributes to their development as human beings. The approaching methods are very diversified, but between the ages of 7-10 (primary level) are the most appropriate and very handy to complete these tasks. Two of these tasks have the main objectives to develop the motor qualities and the harmonious physical development of children. Through these active games, the objective of Physical Education is completed simultaneously, in an attractive manner, thus helping and shortening the development of these motor skills. The study has been conducted at Baia Sprie Gimnasium School, from Baia Sprie, Maramures county, with a total of forty fourth graders, between the ages of 9-10. The general preparation and result registration of the experiment took place in the school year of 2018-2019. All the tests and measurements were made rigorously during Physical Education lessons. At the beginning of the school year, in September, all the initial tests were made for both class groups. The final tests were carried out in May 1-25. The following research methods were used: observation, experiment, the mathematical and statistical method, the statistical mathematical method. REZUMAT. Optimizarea orelor de educație fizică în vederea dezvoltării fizice armonioase a elevilor de clasa a IV-a, prin intermediul jocurilor dinamice. Educația începe odată cu nașterea ființei umane și se continuă pe tot parcursul vieții, având o etapa crucială în perioada școlară, când copilul se formează, învață să-și însușească tot ceea ce contribuie la formarea sa ca și om. Metodele de abordare în lecția de educație fizică sunt multiple și diferite, însă la vârsta școlară mică cuprinsă intre 7-10 ani (ciclul primar) jocurile de mișcare, jocul in sine este metoda cea mai potrivită și la îndemâna pentru realizarea sarcinilor, precum și pentru realizarea obiectivelor educației fizice, iar doua dintre cele mai importante obiective fiind dezvoltarea calităților motrice respectiv dezvoltarea fizica armonioasa. Prin jocurile de mișcare, aceste obiective ale educației fizice se realizează simultan, într-un mod atractiv, ușurând și uneori scurtând etapele necesare însușirii deprinderilor motrice. Studiul s-a efectuat la Şcoala Gimnazială Baia Sprie, din localitatea Baia Sprie, județul Maramureș. Subiecții sunt elevi din clasele a IV-a, cu vârste cuprinse intre 9-10 ani, iar numărul total de elevi care au luat parte la acest este de 40. Pregătirea generală și înscrierea rezultatelor, precum și experimentul în sine a avut loc în anul școlar 2018-2019. Testările și măsurătorile pentru clasa experiment cat si pentru clasa control au fost făcute cu rigurozitate, în timpul orelor de educație fizică. La începutul anului școlar 2018-2019, în luna septembrie au fost făcute testările inițiale, iar cele finale în perioada 1-25 mai. Metodele de cercetare folosite au fost: observația, experimentul, metoda matematico-statistică, metoda de prelucrare a datelor. Cuvinte cheie: educație fizică, jocuri dinamice, dezvoltare fizică armonioasș, dezvoltarea calităților motrice, obiectivele educației fizice.