Мисаони процеси и развој ране писмености - Marija Vukobradović; Jasmina Milinković (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2022)
Овај рад има за циљ да пружи допринос разумевању утицаја предшколског искуства на развој ране писмености. Предмет истраживања су активности петогодишњака у вртићу које воде активацији и примени различитих логичко-математичких мисаоних процеса који представљају значајне детерминанте за развој вербалног расуђивања, визуелно-просторне перцепције, визуелног памћења, пажње, способности анализе и синтезе и способност графичке симболизације (бележења и тумачења симбола, појмова и порука). За потребе истраживања одабран је намеран узорак 27 петогодишњака и васпитач са вишегодишњим искуством. Метода емпиријског истраживања је дескриптивна, а корпус истраживања чине анегдотске белешке чек листе и упитник. Добијени подаци показују начине на које интегрисане активности стимулишу активирање мисаоних процеса утичући на развој ране писмености. Резултати указују на могућност новог приступа развијању ране писмености кроз интегрисане активности.