Вплив занять із фізичного виховання на функціональні можливості системи зовнішнього дихання дівчат 17-19 років із різними соматотипами - Світлана Юріївна Нестерова; В'ячеслав Миколайович Мірошніченко; Ірина Іванівна Мацейко (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2015)
Інформація про особливості впливу фізичних навантажень, які включають бігові навантаження з різною величиною енерговитрат, на функціональні можливості системи зовнішнього дихання студенток різних соматотипів у сучасній науковій літературі взагалі відсутня. З огляду на це ми сподіваємося, що вивчення цієї проблеми дасть можливість у подальшому ефективніше впливати засобами фізичної культури на функціональні можливості студенток. У роботі поставлено завдання дослідити вплив занять із фізичного виховання, які включають бігові навантаження з різною величиною енерговитрат на функцію системи зовнішнього дихання студенток 17-19 років із різними соматотипами. На основі аналізу та узагальнення літературних джерел й отриманих даних педагогічного експерименту з використанням методів спірометрії та пневмотахометрії доведено доцільність використання бігових навантажень в аеробному режимі енергозабезпечення, які перевищують порогову величину. Виявлені особливості впливу таких навантажень на функцію системи зовнішнього дихання дівчат із різними соматотипами.