Uticaj programskih sadržaja vježbanja na osobe treće životne dobi obolele od diabetes melitusa tipa 2 - Raid Mekić; Merisa Mekić; Zana Dolićanin; Adem Mavrić; Ilma Čaprić; Emir Biševac; Armin Zećirović (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2021)
Istraživanje je obuhvatilo sedam originalnih naučnih radova. Svi radovi su zadovolјili problematiku i mogli su da daju odgovor na postavlјeni problem. Cilј rada je bio da se utvrdi uticaj programskih sadržaja vežbanja na osobe koje boluju od diabetes melitusa tipa 2 (DM) i značaj navedene aktivnosti na zdravlјe osoba sa ovim problemom. Kao metod uzeta je selekcija radova od 2002. do 2019. godine. Zaklјučujemo da je fizička aktivnost osoba sa DM delimično ograničena zbog specifičnosti bolesti. Posebna pažnja treba da bude usmerena na neželјene efekte, posebno hipoglikemiju. Učestalost vežbanja treba biti najmanje tri dana u nedelјi za aerobne aktivnosti i dva dana nedelјno za aktivnosti sa otporom. Rizik od hipoglikemije je povećan, kontrola glikemije kod ove populacije je teže ostvariva. Cilјeve upravlјanja DM kod starijih osoba treba postaviti drugačije prema svakom pacijentu.