Формування рефракції у дітей, які мешкають на радіаційно забрудненій території - O. I. Nostopyreva (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2017)
Мета: визначити особливості формування рефракції у дітей, які мешкають на радіаційно забрудненій території; на основі отриманих даних і сучасних уявлень про рефрактогенез виділити групи високого ризику порушень рефракції, розробити рекомендації для спостереження та контролю за станом рефракції і відповідного лікування. Матеріали та методи. Вперше проведено багаторазове дослідження протягом 11 років 989 дітей віком 6,5-17 років, що проживають в радіаційно забрудненій внаслідок аварії на ЧАЕС (РЗ, 655 дітей) і «незабрудненій» (НЗ, 334 дитини) місцевості однієї клімато-географічної зони. Результати. Відмічено прискорення еметропізації у дітей 7-12 років, що народилися після Чорнобильської аварії і проживають в РЗ, порівняно з аналогічними за віком дітьми з НЗ. Встановлено уповільнення рефрактогенезу у дітей 13-16 років з РЗ, що народилися до аварії на ЧАЕС. Ризик міопії у дітей РЗ, що народилися до аварії, у віці 15-16,5 року у 1,9 разу вищий, ніж у дітей такого самого віку з НЗ. Встановлена вища частота змішаного астигматизму в РЗ (1,6%) порівняно з НЗ (0,45%, р=0,03). Виявлені групи ризику порушень рефракції у школярів, що проживають в РЗ: наявність захворювань травного тракту, органів дихання, ЛОР-органів, патології сполучної тканини, алергічних захворювань (ризик виникнення міопії збільшується в 1,5-3 рази); відхилення у фізичному розвитку (перевищення маси тіла порівняно з віковою нормою) призводять до збільшення частоти міопії в 1,4 разу і гіперметропії у 1,3 разу порівняно зі здоровими дітьми. Висновки. Одержані дані є патогенетичним обґрунтуванням для проведення відповідних лікувальнопрофілактичних заходів у дітей, що проживають на радіаційно забруднених територіях.