بررسی اثر درمانی ویتامینB6 در درمان علائم گوارشی دیسمنوره اولیه دختران جوان در شهرستان یزد در سال ۱۳۸۷- ۱۳۸۴ - لیلی سخاوت; معصومه نقشی جوزشری (Mashhad University of Medical Sciences, 2010)
مقدمه : دیسمنوره اولیه به کرامپهای دردناک قاعدگی بدون علت جسمی گفته می شود؛ و گاهی با مشکلات گوارشی  به خصوص تهوع و استفراغ همراه است . در این مطالعه اثر ویتامین B6 بر درمـان اخـتلالات گوارشـی مثـل تهـوع و استفراغ همراه با دیسمنوره اولیه بررسی شده است.  روش کار : این مطالعه به صورت مورد - شاهدی دوسوکور تصادفی روی دختـران جـوان در گـروه سـنی۱۱- ۱۷ سـال  مراجعه کننده با شکایت دیسمنوره اولیه که به درمانگاه زنان بیمارستان آموزشی شهید صدوقی یزد مراجعه کرده بودند،  در سا لهای ۱۳۸۷ - ۱۳۸۵ انجام شد . ۱۸۰ نفر با علائم گوارشی به همراه دیسمنوره انتخاب و به دو گروه تقسیم شدند .  به گروه ویتامین ۹۰) B6 نفر )، روزانه ۱۰۰ میلیگرم ویتامین ۲) B6 کپسول ۵۰ میلی گرمی ) در فازلوتئال به مدت  سه ماه و به گروه دارو نما (۹۰ نفر )، روزانه ۲ کپسول دارو نما ( نشاسته ) به همان شکل وبه همان طریق به مدت ۳ ماه  داده شد . داده ها پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ( نسخه ۱۱ ) و آزمون های مجذور کای و تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.  یافته ها : ویتامین B به میزان ۸۲/۲ % ، و دارو نما به میزان ۴۰ % باعث کاهش تهوع موقع قاعدگی شدند (p=۰/۰۰۱ ).  درصورتیکه این میزان برای استفراغ موقع قاعدگی به ترتیب ۶۴ /۴ % و ۲۶ /۶ % بود (p=۰/۰۰۱ ). در هیچ یک از گروهها  عارضه دارویی دیده نشد.  نتیجه گیری : وی تامین B6 می تواند به عنوان دارویی مؤثر جهت درمان علایم گوارشی دیسمنوره اولیه بکار رود.