Ocena zrуїnicowania rodzajуw kolumn жwiczebnych stosowanych w grach i zabawach ruchowych - Piotr Winczewski (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2015)
W prezentowanych badaniach oceniono zrуїnicowanie rodzajуw kolumn жwiczebnych stosowanych w grach i zabawach ruchowych. W tym celu przeanalizowano przebiegi 1869 gier i zabaw opisanych w podrкcznikach adresowanych do nauczycieli wychowania fizycznego. W trakcie eksploracji okazaіo siк, їe wielokrotnie autorzy opracowaс metodycznych nie przywi№zywali uwagi do okreњlania szykуw жwiczebnych, w ktуrych maj№ przebywaж i przemieszczaж siк uczniowie bior№cy udziaі w zajкciach usprawniania ruchowego. W ten sposуb tracono szanse na wykorzystanie potencjaіu tkwi№cego w zaplanowaniu sposobu rozlokowywania i przemieszczania siк uczniуw w trakcie zajкж. Podczas badaс okazaіo siк, їe oceniany zasуb zabaw i gier ruchowych nie w peіni przygotowuje uczniуw do rywalizacji zespoіowej. Odnotowano takїe ograniczone wdraїanie wychowankуw do samodzielnoњci i wspуіdziaіania w maіych grupach.