Statutul reactivității imunologice și exprimarea intoxicației endogene la pacienți cu recidivă a tuberculozei pulmonare. - Elena Tudor; Valeria Chirosca; Elena Privalova; Serghei Ghinda; Valentin Gudumac; Albina Brumaru; Valentina Bolotnicova; Ana Moscovciuc; Dumitru Sain (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Scopul studiului a fost de a studia conținutul CIC (complexe imune circulante), în funcție de indicatorii clinici și de laborator (biochimici, imunologici) ai intoxicației endogene la pacienții cu tuberculoză pulmonară cu sau fără recidivă a bolii. În studiu au fost incluși 55 de pacienți cu tuberculoză pulmonară, divizați în două grupe: 28 de pacienți (lotul I) cu recidivă a tuberculozei pulmonară și 27 de pacienți (lotul II) de același gen, vârstă și formă a tuberculozei fără recidivă și 50 persoane sănătoase. Severitatea intoxicației endogene a fost studiată în funcție de dinamica conținutului complexelor imune circulante cu greutate moleculară mică, medie și mare. A fost determinat indicele leucocitar de intoxicație, indicatori biochimici ai intoxicației endogene (ALAT, ASAT, bilirubină totală, directă și indirectă, proba cu timol). Pacienții au fost examinați înainte și după tratament, faza intensivă. Intoxicația tuberculoasă în lotul I de pacienți, conform semnelor clinice, s-a întâlnit de două ori mai des, decât în lotul II (fără recidive). Pacienții din lotul I au avut o durată mai lungă a bolii în comparație cu pacienții din lotul II (10,5 ± 1,89 ani și, respectiv, 0,2 ± 0,05 ani). După tratament antituberculos și simptomatic se remarca o scădere semnificativă a conținutului CIC cu greutate moleculară medie (PEG 4,2%) la pacienții din lotul II. Dinamica indicatorilor biochimici ai intoxicației endogene a fost variată. La pacienții din lotul I, indicii nu s-a schimbat semnificativ, cu tendință de creștere a nivelului de ALAT și ASAT. La pacienții din lotul II, majoritatea parametrilor biochimici ai intoxicației endogene în dinamică au scăzut semnificativ, în special valorile ALAT, ASAT și proba cu timol.