МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ'ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ПІД ЧАС ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНИМ ВИХОВАННЯМ В ОСНОВНІЙ ШКОЛІ - М.М. ЄФРЕМОВА (Alfred Nobel University Publisher, 2019)
У статті визначено модель формування здоров'язбережувального освітнього середовища під час фізичного виховання учнів основної школи. Обґрунтовано важливість та необхідність розвивати різні форми фізкультурно-оздоровчих та спортивних занять школярів основної школи в процесі фізичної культури. Виявлено роль вчителя фізичної культури у створенні мотивації введення здорового способу життя та слідкування за власним здоров'ям самостійно. Проаналізовано, що модель формування здоров'язбережувального освітнього середовища під час занять фізичним вихованням в основній школі є відображенням самого процесу виховання. Визначено структуру моделі формування здоров'язбережувального освітнього середовища в основній школі у процесі фізичної культури. Охарактеризовано мету поданої моделі під час фізичного виховання. Обґрунтовано основні підходи, за допомогою яких буде реалізовуватися модель формування здоров'язбережувального освітнього середовища школярів основної школи. Представлено принципи, яких має дотримуватися вчитель під час проведення фізичної культури для досягнення високих результатів учнів у процесі виконання фізичних вправ. Описано компоненти, що входять до змістового блоку моделі та необхідні для формування здоров'язбережувального освітнього середовища учнів основної школи під час фізичного виховання. Обґрунтовано програмно-нормативні засади фізичної культури з урахуванням регіональних особливостей та теорії навчальної діяльності, що допоможуть вчителю в індивідуальному підході до кожного учня. Охарактеризовано метод поєднаного розвитку фізичних та пізнавальних здібностей у процесі виконання фізичних вправ. Проаналізовано необхідність врахування психолого-педагогічних особливостей при обранні методів, форм та засобів для проведення фізичної культури в учнів основної школи. Визначено формування потреби та мотивації до занять фізичними вправами як провідний спосіб оптимізації фізичної культури. Охарактеризовано поділ стимулів стосовно фізичного виховання на зовнішні та внутрішні та чинники, які впливають на досягнення цих стимулів у процесі фізичної культури школярів.