Wpływ aktywności fizycznej w okresie ciąży na przebieg porodu = The influence of physical activity during pregnancy on childbirth - Agnieszka Konstancja Pawłowska-Muc; Grażyna Stadnicka; Celina Łepecka-Klusek; Anna Bogusława Pilewska-Kozak (Kazimierz Wielki University, 2015)
Stadnicka Grażyna, Łepecka-Klusek Celina, Pawłowska-Muc Agnieszka Konstancja, Pilewska-Kozak Anna Bogusława. Wpływ aktywności fizycznej w okresie ciąży na przebieg porodu = The influence of physical activity during pregnancy on childbirth. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(9):505-514. ISSN 2391-8306. DOI10.5281/zenodo.31300 http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.31300 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%289%29%3A505-514 https://pbn.nauka.gov.pl/works/631372 Formerly Journal of Health Sciences. ISSN 1429-9623 / 2300-665X. Archives 2011-2014http://journal.rsw.edu.pl/index.php/JHS/issue/archive   Deklaracja. Specyfika i zawartość merytoryczna czasopisma nie ulega zmianie. Zgodnie z informacją MNiSW z dnia 2 czerwca 2014 r., że w roku 2014 nie będzie przeprowadzana ocena czasopism naukowych; czasopismo o zmienionym tytule otrzymuje tyle samo punktów co na wykazie czasopism naukowych z dnia 31 grudnia 2014 r. The journal has had 5 points in Ministry of Science and Higher Education of Poland parametric evaluation. Part B item 1089. (31.12.2014). © The Author (s) 2015; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland and Radom University in Radom, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 26.08.2015. Revised 05.09.2015. Accepted: 22.09.2015.   Wpływ aktywności fizycznej w okresie ciąży na przebieg porodu   The influence of physical activity during pregnancy on childbirth   Grażyna Stadnicka1, Celina Łepecka-Klusek2, Agnieszka Konstancja Pawłowska-Muc3, Anna Bogusława Pilewska-Kozak2   1 Samodzielna Pracownia Umiejętności Położniczych, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, ul. Staszica 4/6 2 Katedra i Klinika Ginekologii i Endokrynologii Ginekologicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Al. Racławickie 23 3 Ośrodek Kształcenia Podyplomowego Pielęgniarek i Położnych Radomski Szpital Specjalistyczny im. dr Tytusa Chałubińskiego w Radomiu, ul. Lekarska 4   Adres do korespondencji Grażyna Stadnicka Samodzielna Pracownia Umiejętności Położniczych, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny 10-081 Lublin, ul. Staszica 4/6; e-mail:grazyna.stadnicka@umlub.pl   Streszczenie Aktywność fizyczna w czasie ciąży poprawia ogólną kondycję fizyczną i zapobiega dolegliwościom tego okresu. Celem pacy była ocena profilu społeczno-demograficznego kobiet rodzących oraz wpływu aktywności fizycznej w okresie ciąży na przebieg porodu. Materiał i metoda. Badania przeprowadzono wśród 150 rodzących. Narzędzie badawcze stanowiła ankieta własnego autorstwa, skala Borga oraz skala oceny bólu VAS. Wyniki. Badane były w wieku 19-41 lat,  średnia wieku wynosiła 28.7±5.3  lat. Najczęściej podejmowaną przez respondentki aktywnością fizyczną był spacer (n=29; 38.15%), fitness (n=21; 27.63%), joge (n=14; 18.42%), pilates (n=25; 32.89%).Korzystanie z aktywności ruchowej przez kobiety w ciąży było zależne od: wykształcenia (p=0.031), miejsca zamieszkania (p=0.13), statusu zawodowego (0.004) oraz wieku (p=0.042) badanych. Aktywności fizyczna w okresie ciąży miała znamienny statystycznie wpływ na sposób ukończenia ciąży (p=0.024) i wystąpienie samoistnej czynności skurczowej (p=0.001) oraz  bliski istotności statystycznej wpływ na częstość uszkodzenia krocza podczas porodu (0.049). Wnioski. Aktywność fizyczna podczas ciąży nie ma wpływu na częstotliwość okołoporodowych urazów kanału rodnego, w tym nacinania krocza. Natomiast warunkuje wystąpienie samoistnych skurczów porodowych, lepszą tolerancję bólu i wysiłku podczas porodu oraz zmniejsza liczbę cięć cesarskich.   Słowa kluczowe: ciąża, aktywność fizyczna, poród.   Abstract Physical activity during pregnancy, which improves overall physical condition and prevents many ailments of pregnancy. The aim of the study was the analysis of the profile of women and the influence of activity during pregnancy on childbirth Material and method. The research was conducted among 150 women. The study  has been carried out with the use of the authorial questionnaire-survey, Borga Scale and Visual Analogue Scale. Statistical analysis was performed with the use of the computer program IBM SPSS Statistics version 21. Results. The women were at the age of 19-41years. The average age of the participants equalled 28.7±5.3. The most common physical activity undertaken by the pregnant was: walking (n=29; 38.15%), fitness (n=21; 27.63%), yoga (n=14; 18.42%), pilates (n=25; 32.89%). Physical activity during pregnancy was dependent on education  (p=0.031), place of residence (p=0.13), employment status (0.004) and age (p=0.042) women surveyed. Physical activity during pregnancy influence the method of child delivery (p = 0.024), the occurrence of spontaneous uterine contractions  (p = 0.001) and damage to the perineum during childbirth (0049). Conclusions. Physical activity during pregnancy significantly determines the occurrence of spontaneous uterine contractions of childbirth, better tolerance of pain and effort during labor and reduces the frequency of perinatal injuries birth canal, including cutting perineum   Key words: pregnancy, physical activity, labor.