Prawda o "ja" dzięki relacji "ja-ty". Poznanie prawdy o sobie samym jako problem etyczno-społeczny w kontekście zasady dialogicznej - przyczynek do dyskusji - Michał Stachurski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Zasadniczo w kwestii zasady dialogicznej i użycia jej do celów filozofii społecznej, formułuje się takie paradygmaty, aby na rynku nowożytnych idei filozoficznych na nowo reinterpretować myśl Arystotelesa (człowiek jest istotą społeczno-polityczną). Celem tego artykułu będzie natomiast ukazanie innej ścieżki interpretacyjnej w aspekcie poznawczo-etycznym. W refleksji tej będzie wykorzystane "ja" z filozofii dialogu, które w tym kontekście należy rozumieć jako wyjątkowy podmiot "walczący o siebie" przez pryzmat "ty" i "my". Motywem zaś przewodnim będzie problem prawdy i poznania prawdy o sobie samym w aspekcie współczesnego rozumienia zasady dialogicznej.