Hemşirelik Son Sınıf Öğrencilerinin Mesleki Algılarına Yönelik Nitel Bir Çalışma - Dilek Özmen; Aynur Çetinkaya (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2016)
Amaç: Araştırmada hemşirelik son sınıf öğrencilerinin, hemşirelik mesleği algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Öğrencilerin mesleki algılarını konu edinen bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, Türkiye'de bir Sağlık Yüksekokulu'nda 2013-2014 Öğretim Yılı'nda öğrenim gören son sınıf hemşirelik öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırma verilerinin toplanmasında öznel deneyimleri incelemek için, öğrencilerin kendilerinin çizdikleri resimler ve resimlere dayalı kendi tanımlamaları bir arada kullanılmıştır. Katılımcı sayısı, veri doygunluğuna göre belirlenmiş olup, araştırma toplam 44 hemşirelik öğrencisi ile sonlandırılmıştır. Veriler, tümevarım bakış açısıyla analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesi araştırmacılar tarafından elde kodlama ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırma verileri çözümlendiğinde, hemşirelik mesleği algısının, öğrenci hemşireler için içsel bağlamda üç ana kategoride toplandığı belirlenmiştir. Mesleki algıya dair kavramsal modeli oluşturan bu üç ana kategori isimleri ve aldıkları frekans sayıları sırasıyla; imaj f=73 , figür f=55 , çalışma yaşamı f=46 'dır. Sonuç: Çalışmanın bulguları hemşirelik öğrencilerinin meslek algılarını "imaj, figür ve çalışma yaşamı" üçgeninde şekillendirdikleri konusunda ışık tutucu ve yol gösterici niteliktedir