Tıbbi hatalarda tutum ölçeğinin geliştirilmesi - Dilek Güleç; Şeyda Seren-intepeler (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Çalışma, hekim ve hemşirelerin tıbbi hatalarda tutumlarını belirlemek üzere "Tıbbi Hatalarda Tutum Ölçeği"nin geliştirilmesi amacıyla metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Çalışma bir eğitim ve araştırma hastanesinde yapılmış olup, araştırmanın örneklemine 80 hekim ve 207 hemşire alınmıştır N=287 . Araştırmanın verileri sosyo-demografik özellikler formu ve "Tıbbi Hatalarda Tutum Ölçeği" ile toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler, sayı, yüzde, korelasyon analizi, faktör analizi, Cronbach alfa katsayısı ve bağımlı gruplarda t testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmacılar tarafından 20 maddelik ölçek havuzu oluşturulmuştur. Kapsam geçerliği kapsamında uzman görüşü alınmıştır. Madde toplam puan korelasyon katsayıları 0,31-0,54 arasında değişmektedir ve 0,25 altındaki üç madde ölçekten çıkarılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda üç faktörlü ölçek yapısı doğrulanmıştır. Uyum iyiliği istatistiklerinde, uyum değerleri yeterli düzeyde belirlenmiştir. Ölçeğin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0,75'tir. Araştırmada test-tekrar test güvenirlik katsayısı 0,91 olup, iki ölçüm puanları arasında pozitif yönde, güçlü ve istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: "Tıbbi Hatalarda Tutum Ölçeği"nin geçerlik ve güvenirliği yüksek, hekim ve hemşirelerin tıbbi hatalarda tutumlarını belirlemede yeterli bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir