Tulburările de refracţie la copii - Larisa-Bianca Holhoş; Mihaela Coroi; Teodora Holhoş; Ioana Damian; Jessica Cherecheş; Liviu Lazăr (Amaltea Medical Publishing House, 2021)
Conform estimărilor curente, la nivel global există aproximativ 150 milioane de persoane cu o tulburare de refracţie necorectată, însumând 27% din populaţia mondială. Dintre aceştia, aproximativ 1,4 milioane sunt copii şi prezintă o formă mai uşoară sau mai gravă de disfuncţie vizuală secundară viciilor de refracţie. Începând cu 1990, afecţiunile oculare considerate a fi o problemă de sănătate publică în rândul copiilor şi care produc disfuncţie vizuală sunt erorile refractive, având o prevalenţă de până la 43%. Maturarea vederii se produce în copilăria precoce, când toate simţurile şi abilităţile motorii conlucrează pentru achiziţia limbajului, a primelor im-presii despre mediul înconjurător şi a tuturor elementelor care definesc persoana în sine. Vederea este un sistem percepţional contributiv în dezvoltarea cognitivă, socială, senzorio-motorie şi în acumularea de informaţii despre mediul înconjurător. În primii ani de viaţă, copilul descoperă activităţi tot mai complexe, fiind necesare abilităţile de schimbare a fixaţiei în spaţiu de la un punct la altul şi o motilitate binoculară normală.