Петро Могила і культурно-освітній процес в Україні XVII ст. - Volodymyr Gotsulyak (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2018)
У статті висвітлюється діяльність найвидатнішого представника української духовної культури першої половини XVII ст., Київського митрополита Петра Могили - церковного діяча, що сприяв організаційному зміцненню православної церкви в тогочасній суспільно-політичній ситуації, висував ідеї, які здатні були змінювати політику держави щодо церкви. Постать Петра Могили - це приклад того, як ідейна, духовна позиція українського мислителя може визначити політичні вектори розвитку українського суспільства та української церкви. Звертається увага на те, що поєднання духовних надбань Заходу і Сходу, православ'я із латино-польськими впливами в Могилянську добу було дуже важливим для майбутньої політичної перспективи України. З одного боку, це було альтернативою прямій полонізації української еліти, а з іншого - відтягувались процеси русифікації ранньомодерної України. Загалом це сприяло формуванню національної ідентичності українців.