ارتباط علائم اضطراب اجتماعی با علائم اختلال خوردن زنان باردار نخست زا - معصومه کردی; سهیلا محمدی ریزی; محمد تقی شاکری; مرتضی مدرس غروی; فرزانه رشیدی (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: علائم اضطراب اجتماعی و علائم اختلال خوردن، اختلالات شایعی هستند که ممکن است به طور همزمان اتفاق بیفتند. با توجه به اینکه این علائم در جوامع مختلف و با فرهنگ های متفاوت شیوع متفاوتی داشته است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط علائم اضطراب اجتماعی با علائم اختلال خوردن در زنان باردار نخست زا انجام شد. روش‌کار: این مطالعه مقطعی در سال 1392 بر روی 190 زن باردار نخست زای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر مشهد انجام شد. مشخصات فردی/ بارداری، پرسشنامه بررسی علائم خوردن (EDE-Q) (26 سؤالی) و پرسشنامه اختلال اضطراب اجتماعی (17 سؤالی) توسط واحد های پژوهش تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 14) و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی دانشجویی، آنالیز واریانس یک طرفه و مدل رگرسیون خطی انجام شد. سطح معنی‌داری 0/05 مدنظر قرار گرفت. یافته‌ها: 28 نفر (14/7%) از زنان، علائم اضطراب اجتماعی و 16 نفر (8%) علائم اختلال خوردن داشتند. بر اساس آزمون ضریب همبستگی پیرسون، علائم اضطراب اجتماعی با علائم اختلال خوردن همبستگی مثبت و معنی داری داشت (0/001>p، 0/42=r). نتیجه‌گیری: آموزش تمام مراقبین بهداشتی به ویژه ماماها در زمینه مشکلات تغذیه ای در طول بارداری، می تواند در تشخیص و شناسایی زودرس اختلالات اضطرابی مؤثر باشد.