Okul Öncesi Öğretmenlerinin Akran Zorbalığına İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi - Sevim Özgöker; Ayşe Işık Gürşimşek (Istanbul Kültür University, 2023)
Akran zorbalığı, akran ilişkilerinde yaygın olarak görülüyor olmasına karşın uzunca bir süre büyümenin doğası olarak kabul edilmiştir. Arkadaşlık ilişkilerinin oluşumunda ve çocuğun benlik algısının gelişiminde önemli bir dönem olması nedeniyle, okul öncesi dönemde çocuklarda zorbalık davranışlarının incelenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma; okul öncesi öğretmenlerinin akran zorbalığına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu, nitel araştırma desenlerinden "durum çalışması" ve nitel veri toplama yöntemlerinden görüşme tekniği uygulanmıştır. Çalışmanın verileri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmi ve özel 19 kurumda görev yapan 63 okul öncesi öğretmeninden toplanmıştır. Görüşmelerde elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin sınıflarında en çok fiziksel zorbalık, en az ise sözel zorbalık türü ile karşılaştıkları görülmüştür. Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun, zorbalık davranışları ile baş etme konusunda herhangi bir eğitim almadıklarını ifade etmeleri dikkat çeken bulgular arasındadır. Ayrıca öğretmenlerinin zorbalık davranışlarını önleme konusunda çoğunlukla "konuşma, empati kurma" ve "ödül-ceza" yöntemleri kullandıkları görülmüştür.