Niepełnosprawni w szkolnictwie wyższym - doniesienia z badań - Monika Czerw; Elena Karpuszenko; Daniel Kukla (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
W publikacji dokonano prezentacji potrzeb studentów w zakresie dostosowania do nich uczelni. Ponadto przeanalizowano potrzeby i oczekiwania pracowników dydaktycznych i administracyjnych odnośnie do możliwości kształcenia osób z niepełnosprawnością. Uwzględniono przy tym trudności w realizacji efektywnego kształcenia, konieczność dostosowania pracy do specyfiki poszczególnych niepełnosprawności, w tym osób ze spektrum autyzmu, a także sposoby realizacji praktyk studenckich.