Pojęcie "pamiątki" w modlitwie eucharystycznej źródłem zaangażowania chrześcijańskiego - Monika Anna Wojciechowska (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Pojęcie "pamiątki" w modlitwie eucharystycznej niesie ze sobą bogactwo, które wyłania się zarówno z Pisma Świętego, jak i ze sposobu, w jaki Kościół realizował liturgicznie Jezusowy nakaz "Czyńcie to na moją pamiątkę" (Łk 22,19b; 1Kor 11,24-25). Bogactwo to stało się punktem wyjścia dla podjętej w artykule refleksji na temat sposobu, w jaki anamneza przekłada się na egzystencję chrześcijanina zarówno na poziomie osobistym, jaki i wspólnotowym, stanowiąc źródło "kultu duchowego" czy "służby Bożej" (Rz 12,1). Studium koncentruje się na interakcji zachodzącej pomiędzy "pamiątką" i duchowym kultem Chrystusa i Kościoła, pomiędzy "pamiątką" i koinonią, "pamiątką" i diakonią oraz "pamiątką" i misją.