Satu Tinjauan Terhadap Tanggapan Guru-Guru dalam Penggunaan Platform Google Classroom bagi Proses Pembelajaran Sejarah - M. Kaviza (Pejabat Karang Mengarang UPSI, 2020)
Abstrak Kajian tinjauan ini bertujuan untuk menyelidik terhadap tanggapan seramai 60 orang guru dalam penggunaan platform Google Classroom  bagi proses pembelajaran Sejarah. Kajian ini menggunakan instrumen soal selidik yang telah disahkan kesahannya serta memperolehi nilai kebolehpercayaan yang baik. Data yang diperolehi dari kajian ini dianalisis berdasarkan statistik deskriptif dan statistik inferensi melalui ujian-t sampel tak bersandar dengan menggunakan perisian IBM SPSS. Dapatan menunjukkan tahap tinjauan berdasarkan tanggapan guru-guru dalam penggunaan platform Google Classroom  adalah tinggi. Dapatan kajian ini juga menunjukkan bahawa tahap tinjauan berdasarkan tanggapan guru lelaki dan guru perempuan dalam penggunaan platform Google Classroom  berada pada tahap tinggi, walaupun dapatan kajian turut membuktikan bahawa tidak terdapat perbezaan yang signifikan bagi min tinjauan terhadap tanggapan guru-guru dalam penggunaan platform Google Classroom  berdasarkan jantina. Implikasi kajian ini menjadi sumber rujukan kepada para guru Sejarah untuk menggunakan platform Google Classroom  secara lebih interaktif dalam proses pembelajaran dan pemudahcaraan.  Abstract This survey study aims to examine the perspective of a total of 60 teachers in the use of the Google Classroom platform for the process of History learning. This research a questionnaire as the research instrument which has been validated and has a good reliability value. The data of this study were statistically analyzed descriptively and inferentially through an independent sample t-test using IBM SPSS software. The findings indicated that the level of teachers' perspective in the use of the Google Classroom platform is high. The findings of this study have also shown that the level of male and female teachers' perspective in the use of the Google Classroom platform is high, even though the findings in the study also proved that there is no significant difference in the mean of teachers' perspective in the use of Google Classroom platform based on gender. The implications of this study serve as a reference for History teachers to use the Google Classroom platform interactively in the process of learning and facilitation.