Аналіз ефективності впливу баріатричних втручань у жінок із морбідним ожирінням і відновлення в них менструальної та репродуктивної функції - R.V. Duka; Ya.S. Bereznitsky; Yu.M. Duka (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - оцінити ефективність впливу зниження маси тіла після баріатричних втручань (БВ) у жінок із морбідним ожирінням (МО) на відновлення менструальної та реалізацію репродуктивної функцій. Матеріали та методи. Проаналізовано зміни з боку менструальної та репродуктивної функцій у 51 жінки із МО та супутнім йому метаболічним синдромом (МС), віком від 22 до 55 років, яким проведено БВ. Жінкам із більш високою масою тіла (МТ) проведено біліопанкреатичне шунтування (БПШ) у модифікації Hess-Marceau (І клінічна група - 21 жінка), пацієнткам із меншим індексом маси тіла (ІМТ) - поздовжню резекцію шлунка (ПРШ) - ІІ клінічна група (30 пацієнток). Тривалість спостереження в післяопераційному періоді коливалася від 3 до 7 років. Показник ІМТ жінок коливався в межах 29,2-62,1 кг/м2 і в середньому становив 44,0±1,0 кг/м2. Стаж ожиріння коливався від 5 до 21 року. Результати. Порушення менструального циклу (МЦ) спостерігалися в 100% випадків. Репродуктивні плани (РП) в післяопераційному періоді мали 16 із 24 (66,7%) жінок віком до 40 років. У 18 (75,0%) з них мова йшла про хронічні ановуляторні цикли. Патологія ендо- і міометрію відмічалася у 14 (27,5%) жінок. Аналіз динаміки показників МО протягом перших 3 років після БВ показав загальні тенденції до вірогідного (p<0,001) зменшення показників МТ та ІМТ у пацієнток усіх клінічних груп вже через 3 міс. від початку лікування. Регулярний МЦ у жінок до 40 років відновився протягом 1,5 року на тлі зниження МТ без медикаментозного втручання. Самостійна вагітність настала у 7 (43,8%) жінок з РП через 3 роки після БВ та в 5 (31,3%) - за допомогою допоміжних репродуктивних технологій. Висновки. Інтенсивне зниження ІМТ спостерігається протягом 12 міс. після БПШ і в період 3-6 міс. у пацієнтів після ПРШ. Досягнення статистичної зіставності показників ІМТ в обох групах (p>0,05) відбувається вже через 6 місяців. Стабілізація середніх показників ІМТ у наступні роки відбувається в діапазоні (95% ДІ) 25,7-32,1 кг/м2 незалежно від методу БВ. Зниження МТ поліпшує репродуктивний потенціал у жінок із МО на 42%. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду жінок. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.