Педагогија пред изазовима информационих технологија - Драго Бранковић (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2021)
Педагогија се посљедњих деценија прошлог и првих овог вијека, нашла пред изазовима нових информационих технологија. Информационе технологије су постепено захватиле све области људског живота и стваралаштва. Несумњив је њихов утицај на техничко-технолошки, научни и друштвени развој. Цивилизација у цјелини нашла се пред новим развојним токовима у којима информационе технологије и глобализација детерминишу свеопште промјене. Као посљедица крупних промјена и брзог развоја, друштвену збиљу захватила је свеопшта криза. Криза је, разумљиво, захватила и васпитање и образовање у свим њиховим појавним облицима и садржајима. Бројни су изазови информационих технологија на које још увијек педагогија не успијева теоријски осмислити нити емпиријски моделовати нове парадигме и изведбене моделе. У фокусу интересовања већег броја свјетских и наших савремених педагога налазе се проблеми формирања личног и националног идентитета нових (дигиталних) генерација, хуманизације и дехуманизацијe личности, као и образовања у условима доминације информационих технологија и виртуелне стварности.