STERİLİZASYONUN NİTİ FLEXMASTER KÖK KANAL EĞELERİNİN DÖNGÜSEL YORGUNLUĞUNA ETKİSİ - Mehmet Yolagiden; Cumhur Aydın (Ankara University, 2016)
Bu in-vitro çalışmanın amacı sterilizasyonun FlexMaster NiTi eğe sisteminin döngüsel kırılganlığına etkisinin incelenmesidir. Seksen dört adet 20/.04, 25/.04 ve 30/.04 ebatlarında steril FlexMaster NiTi eğe seçilmiş ve iki gruba ayrılmıştır: Grup A=Kırk iki adet kullanılmamış eğe, B= Kırk iki adet sterilize edilmiş eğe. Grup B'deki her ensevtrüman beş kez sterilize edildi. Yeni ve sterilizasyon periyoduna sokulmuş eğelerin döngüsel yorgunluk testi, her bir eğenin içinde rahatça dönebildiği paslanmaz çelikten yapılmış ve iki ayrı kurvatüre sahip 5 mm ve 10 mm yapay kök kanallarında gerçekleştirildi. Enstrümanların kırılma gerçekleşene kadar olan dönüş sayısı hesap edildi. Sonuçlar yeni ve steril edilen eğeler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını anlamak için t-testi ile analiz edildi α=.05 . Döngüsel yorgunluk bakımından tüm enstrüman boyutları için Group A ve Grup B arasındaki fark iki ayrı kanal kurvatürü için istatistiksel olarak anlamlı bulundu p