ВПЛИВ ВІТАМІНУ D НА ІМУННУ ВІДПОВІДЬ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ, ХВОРИХ НА РЕСПІРАТОРНІ ІНФЕКЦІЇ - J. V. Kotlova; T. S. Herasimchuk; V. O. Slipko (Bukovynian State Medical University, 2017)
На підставі дослідження імунограм, рівня вмісту метаболіту 25(ОН)D3 до і після застосування тижневого курсу препарату D-Vitum Oleofarm Sp. (Польща) у 26 дітей раннього віку з респіраторними інфекціями встановлено: у більшої частини дітей є недостатність вітаміну D, швидкість корекції якої прямо залежить від ступеня дефіциту. Виявлено кореляційні взаємозв'язки між рівнем метаболіту 25(ОН)D3 і деякими імунологічними показниками. При проведенні динамічного імунологічного обстеження встановлено тенденцію до збільшення наступних показників CD4+-лімфоцитів, IgG, фагоцитарного індексу, індексу завершеності фагоцитозу, при цьому, в основній групі (діти, які одержували вітамін D) ці показники були вищими, ніж в групі порівняння, що може свідчити про имунорегуляторну роль вітаміну D.