AIDS'te Nadir Pnömoni Sebebi: İki CMV Pnömoni Olgusu - Ahmet Şahin; Alper Şimşek (Mardin Artuklu University, 2024)
Giriş: İnsan İmmün Yetmezlik Virüsünün (HIV) neden olduğu fırsatçı enfeksiyonlar nedeni ile hastalarda morbidite ve mortalite görülebilmektedir.Olgu sunumu: İlk olgumuz; ateş, öksürük ve belirgin dispne, şikayeti ile başvuran 48 yaşında heteroseksüel kadın idi. Eşi 3 yıl önce HIV enfeksiyonu tanısı almıştı. Hastanın laboratuvar incelemesinde HIV/AIDS tanısı ve sitomegalovirüs varlığı doğrulandı. HIV RNA: 94500 kopya/ml, CMV PCR: 83730 IU/mL, CD4 sayısı 30 hücre/mm3 idi. Toraks bilgisayarlı tomografisinde her iki akciğer üst ve alt lobda yaygın tomurcuklanan ağaç dalı görünümleri izlendi. İkinci olgumuz ise dispne ve öksürük şikayeti ile başvuran 40 yaşında heteroseksüel erkek idi. Korunmasız cinsel ilişki öyküsü mevcuttu. Geçen yıl başka bir sağlık kuruluşunda HIV enfeksiyonu tanısı almış ancak antiretroviral tedavisini kullanmamıştı. Akciğer grafisinde yamalı infiltrasyon, toraks tomografisinde ise her iki akciğerde yaygın buzlu cam dansiteleri izlendi. HIV RNA: 755200 kopya/ml, CMV PCR: 41970 IU/mL, CD4 sayısı 7 hücre/mm3 idi. Bronkoalveolar lavaj sıvısında CMV PCR: 9482 IU/mL olarak saptandı. Olguların her ikisinde de fırsatçı patojenlere yönelik bakılan tetkiklerde balgamda Ehrlich-Ziehl-Neelsen boyama negatif, Pneumocystisjirovecii antikor testi negatif, galaktomannan antijeni negatif idi. Her iki olgumuzun da CD4 sayıları