Sporcuların sportmenlik anlayışlarının ve kişilik özelliklerinin incelenmesi - Mehmet Vakıf Durmuşoğlu; Yener Aksoy; İbrahim Gençgör; Zekeriya Çelik; Yaşar Çoruh (Ozlem Book Center, 2023)
Bu araştırmada, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin kişilik özellikleri ve sportmenlik anlayışlarının bazı para metrelere göre incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 yılı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklem grubunu basit örnekleme yöntemi ile seçilen ve gönüllü olarak araştırmamıza katılan 121 kadın ve 131 erkek, toplam 252 spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Öğrencilerin fair play anlayışlarını tespit edebilmek için 20 maddeden ve dört alt boyuttan oluşan "Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimi Ölçeği" kullanılmıştır. Ölçeğin alt boyutları; Sosyal Normlara Uyum, Kurallara ve Yönetime Saygı, Sporda Sorumluluklara Bağlılık, Rakibe Saygı alt boyutlarıdır. Katılımcıların kişilik özelliklerini belirlemek için ise "On-Maddeli Kişilik Ölçeği" kullanılmıştır. Ölçeğin alt boyutları; Deneyime Açıklık, Sorumluluk, Dışa dönüklük, Yumuşak başlılık, Duygusal Dengelilik beş maddelik alt boyuttan oluşmaktadır. Cinsiyet, sınıf ve spor yapma değişkenine göre gruplar arasında farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Aile gelir durumuna göre "Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimi Ölçeği" alt boyutunda farklılık vardır. Bireysel sporcu, takım sporcusu ve hiç spor yapmayanların "on maddeli kişilik ölçeği alt boyutunda da farklılık vardır. Elde edilen sonuçlara göre benzer sosyo ekonomik düzeyde olan öğrencilerin benzer sportmenlik ve kişilik özellikler gösterdikleri söylenebilir.